Vragen? : 06 - 52553412

Hoe sluiten jouw werknemers maximaal aan bij het nieuwe team?

Ben jij weleens verliefd geweest?
Je weet het vast nog. Samen gezellig uit eten, in het restaurant pak je dromerig een stoel en je schuift dicht naar elkaar toe. Al blozend lachen jullie op hetzelfde moment. Kijken elkaar recht in de ogen en het kan bijna geen toeval zijn, tegelijkertijd buigen jullie naar voren om elkaar iets toe te fluisteren.

Vind je elkaar aardig dan vertoon je hetzelfde gedrag.

Het werkt ook andersom.
Wanneer je elkaar aardig vindt ga je automatisch hetzelfde gedrag vertonen. Maar wist je dat het ook andersom werkt? Als je elkaar voor het eerst ontmoet en je stemt jouw houding, oogcontact en stem- en woordgebruik af op de gesprekspartner dan ga je elkaar als vanzelf aardig vinden.

In een communicatietraining vertelde een ICT-professional vorige maand dat hij erg had opgezien tegen zijn nieuwe opdracht. Ik hoor dat vaker, vooral die eerste periode van aftasten en je plek vinden in het team is voor veel gedetacheerden lastig.

“Doordat ik in een heel nieuw team beland, ben ik erg zenuwachtig en verkramp ik. Mijn nieuwe collega’s verwarren dat nog al eens met arrogantie en afstandelijkheid. Dat voelt als een valse start. ”

Het grootste gedeelte van communicatie is non-verbaal.
Ongeveer 90% van de communicatie gaat niet via woorden. Gezichtsuitdrukking, gebaren, lichaamshouding en stemgeluid spelen een veel grotere rol. Ik schreef al eerder: je kunt niet, niet communiceren.

Gezichtsuitdrukking, oogcontact, gebaren en lichaamshouding spelen een grotere rol dan woorden.

Vittorio Gallesse* deed een geweldige ontdekking gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek: wanneer jij iemand observeert, doen jouw hersenen het gedrag van de ander na. In de meest letterlijke zin. Dit spiegelen van de hersenen maakt een eigenaardig fenomeen duidelijk dat je vast al eens meegemaakt hebt. Je bent in gesprek met iemand en degene tegenover je neemt jouw gezichtsuitdrukking en houding over. Jij glimlacht, de ander glimlacht terug. Langzaam leun je achterover, de ander gaat in dezelfde houding zitten. Of andersom, degene tegenover je slaat zijn benen over elkaar heen en voor je het weet zit je er ook zo bij. Dit kopieergedrag is een afspiegeling van wat er in de hersenen gebeurt. Het is een proces waar we ons over het algemeen niet bewust van zijn.

Vind je elkaar aardig dan vertoon je het zelfde gedrag. Ken je elkaar niet en spiegel je de houding van de ander dan ga je elkaar vanzelf aardig vinden.

De houding van de een heeft invloed op de ander.
De ICT-professional die steeds zo opziet tegen de nieuwe opdracht en inwerkperiode, is in de training gaan oefenen met zijn oogcontact, lichaamshouding en gebaren af te stemmen op zijn gesprekspartner. Er ontstond een kettingreactie, de collega’s voelde zich gezien waardoor zij een open houding naar hem aannamen. Letterlijk zeiden zij, kom maar op met je vragen. Die houding had weer een positieve invloed op de ICT-professional, waardoor hij de rust had om te ontspannen. Van hieruit ontstond een toegankelijke houding en kwam hij sympathiek over.

Ken jezelf, wees jezelf, profileer jezelf.

Hoeveel invloed heb jij in de samenwerking met nieuwe collega’s?

Wil jij ook dat jouw werknemers professioneel groeien door effectief en met inlevingsgevoel te communiceren? Schroom niet en bel 06-52553412.
Yvonne Smitz werkt als communicatietrainer en coach persoonlijke ontwikkeling voor Technische Professionals.

* Rene Kahn Onze hersenen. Over de grens tussen normaal en abnormaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.