Vragen? : 06 - 52553412

Val op in het intake- en sollicitatiegesprek met de gouden cirkel!

Ik heb een super idee zei Glen, recruiter bij een detacheringsbureau laatst onder het genot van een cappuccino. “Wil jij voor ons beschrijvingen maken van de persoonlijke eigenschappen van onze technische professionals. Gewoon een kort verslag.”

Persoonlijk profiel.
Bevlogen en snel pratend vervolgde hij zijn verhaal. “We hebben dan twee vliegen in een klap. De techneut leert na te denken over zijn persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen. En wedden, als hij die kwaliteiten dan aan jou vertelt komt hij tegelijkertijd in zijn kracht. let maar op. Daarna mailen wij dat persoonlijk profiel met het CV mee aan de opdrachtgever. Die krijgt zo naast het technisch CV, het perfecte plaatje voor zijn geest van onze toppers.
Doen?”

Alleen technische kennis is niet meer genoeg.
In de gesprekken die ik vervolgens met de bescheiden professionals voerde begreep ik direct, dat naast de technische kennis veel van de techneuten gevraagd werd. In tegenstelling tot enkele jaren geleden komen deze succesvolle medewerkers niet meer weg met alleen technische hoogstandjes.

Naast communicatieve vaardigheden en informatieoverdracht staat ook persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel. En dat is best lastig voor techneuten die het onbelangrijk vinden om over zichzelf na te denken en zo veel liever met techniek bezig zijn.

De manier waarop de techneut zijn opdracht aanpakt, heeft natuurlijk niet alleen te maken met technische talenten. De recruiter of opdrachtgever gaat juist op zoek naar wat de sollicitant of freelancer drijft en motiveert om bepaalde zaken aan te pakken.

Ik geloof dat veel technische professionals zichzelf nog authentieker zouden profileren als ze zichzelf beter leren kennen en weten waar hun persoonlijke kwaliteit en kracht ligt”.

Succesformule van Simon Sinek.
Opeens schoot de TEDx van Simon Sinek mij te binnen. Dit verhaal waarmee hij wereldwijd aandacht trok gaat over de aantrekkingskracht van Apple maar ook over die van bijvoorbeeld Martin Luther King. Simon Sinek heeft tijdens zijn zoektocht naar het succes van Apple een patroon ontdekt. Hij noemt dat De Golden Cirkel. In het filmpje hieronder legt hij kort uit hoe de Golden Cirkel werkt en welk effect dat op ons limbisch brein heeft, dat is dat gedeelte van de hersenen waar we onbewust beslissingen mee nemen.

In de Gouden Cirkel werkt Sinek met drie vragen om de ander te verleiden met jouw eigen verhaal.
1. Waarom doe je de dingen die je doet?
2. Hoe doe je de dingen die je doet?
3. Wat doe je precies?

Opdrachtgevers zoeken herkenning.
Het viel hem op dat de meeste mensen beginnen te vertellen met WAT ze precies doen. Bijvoorbeeld: “Ik ben een systeemontwikkelaar”. En belangrijker nog, hij ontdekte dat dit verhaal de gesprekspartner niet echt inspireert en boeit.
Opdrachtgevers willen graag zaken doen of mensen voor een opdracht aannemen die geloven in wat zij zelf ook geloven. Zij zoeken herkenning. Dit noemt hij het WAAROM. “Waarom doe je de dingen die je doet”.

Waarom doe jij de dingen die je doet?
Deze uitkomst inspireerde mij om eerst zelf maar eens na te denken waarom ik doe wat ik doe.
Eigenlijk wist ik het direct: “Ik geloof dat veel technische professionals zichzelf nog authentieker zouden profileren als ze zichzelf beter leren kennen en weten waar hun persoonlijke kwaliteit en kracht ligt”.
Daarna ging ik met de techneuten en dezelfde vragen aan de slag.
Wow, dat gaf een positieve dynamiek.

Ik zag bescheiden mannen veranderen in inspirerende, authentieke en bovenal invloedrijke gesprekspartners.

Zij kwamen in contact met de passie die zij altijd al diep down voelden en brengen nu spontaan hun gedrevenheid over het voetlicht tijdens intake- en sollicitatiegesprekken. Vol trots, vanuit een zelfverzekerde houding. Dit is de technische professional die jullie zoeken!

Ken jezelf, wees jezelf, inspireer jezelf.

Wat zeg jij als de opdrachtgever vraagt naar jouw waarom?

Wil jij ook professioneel groeien door effectief en met inlevingsgevoel te communiceren? Schroom niet en bel 06-52553412.
Yvonne Smitz werkt als communicatietrainer en coach persoonlijke ontwikkeling voor Technische Professionals.

 

Meer Simon Sinek?

Lees hier nog een sollicitatietip.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.