Vragen? : 06 - 52553412

Laat werkgevers en recruiters verliefd op je worden!

Ben jij weleens verliefd geweest?
Je weet het vast nog. Samen gezellig uit eten, in het restaurant pak je dromerig een stoel en je schuift dicht naar elkaar toe. Al blozend lachen jullie op hetzelfde moment. Kijken elkaar recht in de ogen en het kan bijna geen toeval zijn, tegelijkertijd buigen jullie naar voren om elkaar iets toe te fluisteren.

Vind je elkaar aardig dan vertoon je hetzelfde gedrag.

Het werkt ook andersom.
Zo gaat dat. Wanneer je elkaar aardig vindt ga je automatisch hetzelfde gedrag vertonen. Maar wist je dat het ook andersom werkt? Als je elkaar voor het eerst ontmoet en je stemt jouw houding, oogcontact en stem- en woordgebruik af op de gesprekspartner dan ga je elkaar als vanzelf aardig vinden.

In de sollicitatietraining vertelde een ICT-professional vorige maand, dat hij erg had opgezien tegen zijn laatste intakegesprek.

“Op de valreep begreep ik dat er geen technici bij het gesprek aanwezig zouden zijn. Ik vond die manager arrogant, ik voelde mij overbluft en raakte direct de draad van mijn gesprek kwijt.”

Het grootste gedeelte van communicatie is non-verbaal.
Misschien weet je het wel, ongeveer 90% van de communicatie gaat niet via woorden. Gezichtsuitdrukking, gebaren, lichaamshouding en stemgeluid spelen een veel grotere rol. Ik schreef al eerder: je kunt niet, niet communiceren.

Gezichtsuitdrukking, oogcontact, gebaren en lichaamshouding spelen een grotere rol dan woorden.

Vittorio Gallesse* deed een geweldige ontdekking gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek: wanneer jij iemand observeert, doen jouw hersenen het gedrag van de ander na. In de meest letterlijke zin. Dit spiegelen van de hersenen maakt een eigenaardig fenomeen duidelijk dat je vast al eens meegemaakt hebt. Je bent in gesprek met iemand en degene tegenover je neemt jouw gezichtsuitdrukking en houding over. Jij glimlacht, de ander glimlacht terug. Langzaam leun je achterover, de ander gaat in dezelfde houding zitten. Of andersom, degene tegenover je slaat zijn benen over elkaar heen en voor je het weet zit je er ook zo bij. Dit kopieergedrag is een afspiegeling van wat er in de hersenen gebeurt. Het is een proces waar we ons over het algemeen niet bewust van zijn.

Vind je elkaar aardig dan vertoon je het zelfde gedrag. Ken je elkaar niet en spiegel je de houding van de ander dan ga je elkaar vanzelf aardig vinden.

De houding van de een heeft invloed op de ander.
De ICT-professional die in het intakegesprek de draad kwijtraakte, is in de training gaan oefenen met zijn oogcontact, lichaamshouding en gebaren af te stemmen op zijn gesprekspartner. Er  ontstond een kettingreactie,  de manager voelde zich gezien waardoor hij zich met een zucht ontspande en minder arrogant over kwam. Die houding had weer een positieve invloed op de ICT-professional, waardoor hij de rust had om zich in zijn gesprekspartner in te leven, goed te luisteren en precies die antwoorden te geven die relevant waren voor de opdracht.

 

Ken jezelf, wees jezelf, profileer jezelf.

Hoeveel invloed heb jij in het intake- of sollicitatiegesprek?

 

Wil jij ook professioneel groeien door effectief en met inlevingsgevoel te communiceren? Schroom niet en bel 06-52553412.
Yvonne Smitz werkt als communicatietrainer en coach persoonlijke ontwikkeling voor Technische Professionals.

* Rene Kahn Onze hersenen. Over de grens tussen normaal en abnormaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.