Vragen? : 06 - 52553412

De kunst van het spreken is begrepen worden.

over-yvonneFilosoof, leraar en inspirator uit het oude China, Confucius zei dat treffend.

Mij heeft het bij herhaling verbaasd. De hele dag door zijn wij met elkaar in gesprek en desalniettemin wordt in het bedrijfsleven en onderwijs zelden training en les gegeven in hoe we onze boodschap zo over kunnen brengen, dat de ander ons daadwerkelijk begrijpt. Laat staan dat we leren hoe het is als wij echt naar elkaar luisteren.

Na mijn opleiding tot psychosociaal counselor wist ik alles over de drijfveren van menselijk gedrag. Waarom doen we wat we doen. Toch merkte ik in de coachgesprekken toentertijd dat ik het moeilijk vond om de juiste vragen te vinden. Die vragen, waardoor ik mij ook echt kon verplaatsen in de belevingswereld van mijn gesprekspartner.

Advies geven, wist ik, helpt immers niet. Wij als mens vinden onze eigen oplossing meestal beter dan het advies dat we, vaak zonder er naar te vragen, van de ander krijgen. Je hebt het zelf vast wel mee gemaakt. Je vertelt jouw verhaal en je gesprekspartner komt met een oplossing voor dat stuk van het verhaal, wat voor jou nog helemaal geen probleem was. Ondanks dat je weet dat het advies goed bedoeld is, voel je toch lichte ergernis.
In mijn communicatietrainingen en coachsessies ga ik uit van de grondgedachte dat mensen goed in staat zijn hun eigen oplossingen te vinden. Wat ik doe, is oprecht luisteren naar het verhaal dat de ander aan mij vertelt. Onbevooroordeeld vragend: wat is belangrijk, wat speelt hier precies, hoe is het als er niets verandert, wat voor oplossing heeft iemand zelf al bedacht? En af en toe stel ik prikkelende vragen. Ik loop als het ware een stukje met de ander mee op zijn of haar pad en stimuleer in een positieve sfeer, een open houding waardoor er ruimte ontstaat voor zelfreflectie en groei. Groei, doordat de cursisten zichzelf beter leren kennen, hierdoor anders tegen zichzelf en hun omgeving aan gaan kijken en leren om te durven oefenen met ander gedrag. Ook al is dat gedrag niet direct perfect. Imperfectie in onze maatschappij vergt moed, althans zo voelt dat voor velen.
In feite bestaat tekortschieten niet. Elk gedrag geeft namelijk een terugkoppeling: blijf ik op deze manier reageren of zijn er ook andere manieren om het gewenste resultaat te bereiken? Dit proces van vertrouwen, openstellen, durf en groei is wat mij elke keer opnieuw weer fascineert en inspireert.
Yvonne Smitz is communicatietrainer voor technische professionals en coach persoonlijke ontwikkeling.
Moedigt je aan het beste uit jezelf en anderen te halen