Vragen? : 06 - 52553412

Persoonlijke ontwikkeling

Laat gaan wie je denkt te moeten zijn en word wie je bent.

Vol zelfvertrouwen in het leven staan heeft enerzijds te maken met voldoende kennis over jezelf. Anderzijds is het de kunst om zichtbaar en vrij je verhaal over het voetlicht te brengen zodat het aansluit bij degene die naar je luistert. Dat is niet altijd eenvoudig.

In coaching werk ik met drie begrippen:
Binnenkant – Buitenkant – Overkant
De Binnenkant is wat er intern in jou omgaat, je gedachtes en emoties.
De Buitenkant is wat jij laat zien aan de ander, verbaal en non-verbaal.
De Overkant is het effect van jouw gedrag op de ander.

 

Een voorbeeld.
De manager vertelt dat er een fout gemaakt is in een projectplan waar jij hard aan gewerkt hebt. Razendsnel ploppen er gedachten in je op. Wat dom van mij, zie je wel ik kan ook niets, hij vindt mij vast waardeloosJe verschiet van kleur, richt je blik naar beneden en begint te hakkelen, te stotteren en je springt in de verdediging. Bang om je contractverlenging kwijt te raken. Jouw manager kijkt je aan, trekt zijn wenkbrauw op en zegt: “fouten maken vind ik helemaal niet zo erg, zolang je er maar lering uit trekt”Waar jij denkt, wat verschrikkelijk die fout. Zegt hij, vergissen mag, daar leer je van. Niets in het leven heeft betekenis van zichzelf. Wij mensen geven betekenis aan wat er zich afspeelt om ons heen. En zoals je in het voorbeeld kunt zien, kan dat heel verschillend zijn. De manager denkt veel milder over deze fout dan jijzelf.
Aan elke emotie gaan gedachten vooraf, die gedachten bepalen hoe wij onszelf uiteindelijk voelen. Wanneer je denkt dat je contract door deze fout niet verlengd wordt, schiet je in de emotie angst. Maar wanneer je daarentegen denkt, fouten maken zorgt voor ontwikkeling en groei, zou je zomaar contact kunnen maken met de emotie moed. Wat zou dat voor verschil maken in jouw Binnenkant? Aan de Binnenkant angst voelen geeft natuurlijk een andere Buitenkant dan dat je de emotie moed voelt. Bij angst zakt de moed als het ware in je schoenen. Bij de emotie moed sta je in contact met de kracht in jezelf. Zo kunnen we onze stemming dus direct beïnvloeden en managen.
Keuzes maken, richt ik mijn aandacht op wat er ontbreekt in mijn leven, op alles wat niet lukt of leg ik de focus op wat blij, gelukkig en vol zelfvertrouwen maakt? Makkelijke keuze toch?
  • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
  • Hoe kom ik voor mezelf op zonder de relatie met mijn collega’s te beschadigen?
  • Hoe leer ik de fouten die ik maak te accepteren zodat ik ervan kan leren?
  • Hoe ga ik contact met collega’s aan en voel ik mij vrij te zeggen wat ik denk?
  • Hoe leer ik feedback van collega’s en meningen van klanten niet op mezelf te betrekken?
  • Hoe krijg ik weer energie van mijn werk?
  • Waar ligt mijn talent?
  • Wat zijn mijn kernwaarden?
  • Hoe roep ik die negatieve gedachten in mijn hoofd een halt toe?
Ik wil graag meer weten
Want zeg eens eerlijk:
Durf jij te zijn wie je werkelijk bent?